נקודות מפתח
- ככל שמכוניות חשמליות הופכות פופולריות יותר, יש שאלות אם הן ידידותיות לסביבה כמו שפורסם-עם כמה שאומרים שיש לקחת בחשבון את פליטת החממות במהלך תהליך הייצור וטעינת הסוללה.
- מספר המכוניות החשמליות, האוטובוסים, הטנדרים והמשאיות הכבדות בכבישים צפוי להגיע ל -145 מיליון עד 2030, צופה סוכנות האנרגיה הבינלאומית.
- מומחים מסכימים באופן גורף כי כלי רכב חשמליים יוצרים טביעת רגל פחמנית נמוכה יותר במהלך חייהם מאשר מכוניות ומשאיות המשתמשות במנועי בעירה פנימית מסורתית.
מספר הרכבים החשמליים בכבישי העולם עולה ועולה מספר שיא בשנה שעברה .
נראה כי אלה חדשות טובות, כאשר העולם מנסה להיגמל מדלקים מאובנים אשר הורסים את האקלים העולמי. אך ככל שמכוניות חשמליות הופכות פופולריות יותר, יש השואלים עד כמה הם ידידותיים לסביבה.
הסוללות בכלי רכב חשמליים, למשל, נטענות על חשמל היוצא ישירות מהרשת החשמלית – המונעת בעצמה לרוב על ידי דלקים מאובנים. ויש שאלות על כמה זה עתיר אנרגיה לבנות EV או מצבר EV, לעומת בניית רכב מסורתי דומה.
האם כלי רכב חשמליים ירוקים יותר?
התשובה הקצרה היא כן – אבל הפוטנציאל הירוק המלא שלהם עדיין רחוק שנים רבות.
מומחים מסכימים באופן גורף כי כלי רכב חשמליים יוצרים טביעת רגל פחמנית נמוכה יותר במהלך חייהם מאשר מכוניות ומשאיות המשתמשות במנועי בעירה פנימית מסורתית.
בשנה שעברה גילו חוקרים מאוניברסיטאות קיימברידג ’, אקסטר ונימזמן בהולנד כי ב -95% מהעולם נהיגה במכונית חשמלית טובה יותר לסביבה מאשר לנהוג במכונית מונעת בנזין.
רשתות החשמל ברוב העולם עדיין מונעות על ידי דלקים מאובנים כגון פחם או נפט, ורכבי חשמל חשמליים תלויים באנרגיה זו כדי להיטען. בנפרד ייצור סוללות EV נשאר תהליך עתיר אנרגיה.
מחקר שנערך על ידי מכון מסצ’וסטס לטכנולוגיה לאנרגיה מצא כי ייצור הסוללה והדלק לרכב חשמלי מייצר פליטות גבוהות יותר מאשר ייצור מכונית. אבל העלויות הסביבתיות הגבוהות יותר מתקזזות על ידי יעילות האנרגיה המעולה של רכבי EV לאורך זמן.
בקיצור, סך הפליטות לקילומטר למכוניות המונעות על סוללות נמוכות יותר ממכוניות דומות עם מנועי בעירה פנימית.
″אם נסתכל על המצב הנוכחי, במדינות מסוימות, כלי רכב חשמליים טובים יותר אפילו עם הרשת הנוכחית”, אמר סרגיי פלטסב, מדען מחקר בכיר ב- MIT Energy Initiative ואחד ממחברי המחקר, ל- CNBC. .
פלטסב הסביר כי מלוא היתרונות של רכבי EV יתממשו רק לאחר שמקורות החשמל יתחדשו, וייתכן שיידרשו מספר עשורים עד שזה יקרה.
″נכון לעכשיו, הרכב החשמלי בארה”ב, בממוצע, יפליט כ -200 גרם CO2 לדונם”, אמר. ″אנו צופים שבעזרת ניקוי הרשת נוכל להפחית את הפליטות מכלי רכב חשמליים ב -75%, מכ -200 (גרם) כיום לכ -50 גרם CO2 לדונם בשנת 2050″.
באופן דומה, פלטסב אמר שמחקרי MIT הראו כי מכוניות היברידיות שאינן תוספות עם מנועי בעירה פנימית פולטות כיום כ -275 גרם CO2 לדונם. בשנת 2050, הפליטות הצפויות שלהן צפויות להיות בין 160 ל -205 גרם CO2 לדונם – הטווח רחב יותר מרכבי EV, מכיוון שתקני הדלק משתנים ממקום למקום.
דקרבוניזציה היא תהליך הפחתת פליטת גזי החממה המיוצרים על ידי שריפת דלקים מאובנים. המאמצים לצמצם את הזיהום בתעשיות שונות צפויים לצמצם עוד יותר את ההשפעה הסביבתית של ייצור רכבים וטעינה לאורך זמן.
″כאשר אתה מצפה להמשך העשור, בו נראה כמויות אדירות של פחמן בייצור חשמל וכמות עצומה של פחמן במגזר התעשייתי, רכבי EV יפיקו תועלת מכל הפחמן הזה”, אומר אריק האנון, פרנקפורט שבפרנקפורט.

סוללות הן הפולטות הגדולות ביותר
רכבי EV מסתמכים על סוללות ליתיום-יון נטענות להפעלה. תהליך ייצור הסוללות האלה-החל משימוש בחומרי גלם כמו קובלט וליתיום, ועד לייצור במפעלים ותחבורה-הוא עתיר אנרגיה ואחד המקורות הגדולים ביותר לפליטת פחמן מרכבי EV כיום, אמרו מומחים.
Gigafactories הם מתקנים המייצרים סוללות EV בקנה מידה גדול.
″ייצור כלי רכב חשמליים מוביל לפליטות משמעותיות יותר מאשר ייצור מכוניות בנזין. בהתאם למדינת הייצור, זה בין 30% ל -40% תוספת בפליטות הייצור, שהן בעיקר מייצור הסוללות ”, אמר פלוריאן קנובלוך, עמית במרכז לקיימברידג ’לענייני סביבה, אנרגיה ומשאבים טבעיים.
מספר הפליטות הגבוה יותר של הייצור נתפס כ”השקעה ראשונית, שמשתלמת די מהר בשל הפחתת פליטות החיים ”.
″אז, זה לא כדור כסף להפחתת שינויי אקלים. באופן אידיאלי, אתה גם מנסה לצמצם את מספר המכוניות באופן מאסיבי ולנסות לדחוף דברים כמו תחבורה ציבורית ”, אמר. ″חשוב להרחיק אנשים מהובלת רכב פרטנית.”